Jestliže podnikáte a přemýšlíte o zřízení provozovny v podobě stánku, automatu či jiného mobilního zařízení, určitě byste měli při čtení našeho dalšího článku zbystřit. Pro mobilní provozovny totiž platí trošku odlišná pravidla než pro provozovny běžné, které nemění své umístění.
Provozovna jako stánek
Každý stánek - ten, který máte na tržnici umístěný po celé léto i ten, který každý večer stěhujete - je provozovnou. A pro činnost v něm vykonávanou tak platí stejné podmínky jako pro činnost uskutečňovanou v provozovně, jenom však s drobnými rozdíly. Například nemusíte živnostenskému úřadu oznamovat zahájení či ukončení činnosti ve stánku. Stačí to oznámit obci, která mimo jiné může vydat i tak zvaný tržní řád. Jím se pak musíte při svém podnikání řídit.
Při rozhodování o mobilní provozovně je nutné brát ohled i na produkty, které budete ve svém stánku prodávat. Zboží totiž podléhá kontrole ze strany státu a v závislosti na tom, co prodáváte, se liší orgány, které vás mohou kontrolovat. Například u potravin rostlinného původu kontrolu provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, nezpracované potraviny živočišného původu pak kontroluje Státní veterinární správa ČR atd.
Specifické podmínky pro prodej zboží či výrobků ve stáncích
S kamennou provozovnou je zde společné to, že podmínky pro činnost jsou stanoveny nařízením Evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin. Musíte zajistit, že váš stánek bude dosažitelný, správně navržený, zkonstruovaný a čistý. Rozhodně v něm nesmí docházet ke kontaminaci potravin. Mobilní provozovnu pak musíte označit svým jménem, příjmením (firmou) a identifikačním číslem. Dále je potřeba uvést místo podnikání nebo trvalé sídlo vaší firmy, na kterém jste k dostižení.
Kontrola mobilní provozovny
Mobilní provozovny jsou snad častěji kontrolovány než běžné provozovny ve vlastních či v pronajatých prostorách. Kontrolují se zejména rizikové potraviny, které podléhají zkáze - masné výrobky a uzeniny, mléčné produkty. Kontrolor prověří, zda je správně skladujete, značíte a prodáváte. Kontrole podléhá také hygiena, se kterou souvisí nošení pracovních oděvů, čistota ploch a používaných nástrojů. Dbejte na to, abyste dodržovali veškerá hygienická opatření a abyste skladovali potraviny v takové teplotě, v jaké se opravdu mají skladovat (to bývá problém zejména během teplých jarních a letních měsíců). Jinak vám hrozí nepříjemné pokuty a penále.
© 2019, ALTAXO SE
Naše služby
Důležité odkazy